Banner-image
Portugal - Algarve - Olhão

Algarve Algemeen

Algarve

De Algarve dankt zijn naam aan het Arabische al-gharb wat “het westen” betekent.
De Algarve was tot 1976 één van de 11 provincies van Portugal. Vanaf 1976 wordt Portugal niet meer in provincies ingedeeld maar in 18 districten en twee overzeese autonome regio's (De Azoren en Madeira).
Het huidige district Faro, in het uiterste zuiden van het land, heeft dezelfde grenzen als de voormalige provincie Algarve. Tot op heden is Algarve nog steeds de meest gebruikte benaming voor dit gebied.
Aan het oosten wordt de Algarve begrensd door de Rio Guadiana. Deze rivier vormt de grens met Spanje. In het noorden grenst Algarve aan het district Beja, een gedeelte van de oude provincie Alentejo en ten zuiden en ten westen van de Algarve ligt de Atlantische Oceaan.

Er is veel variatie in het landschap. Aan de kust zijn mooie zandstranden, die in het oosten worden onderbroken door de prachtige kliffen, mooie rotsformaties. In het westen liggen eilandjes, zandbanken en lagunen voor de kust. Bij eb lijkt het enigszins op een waddenlandschap (het natuurgebied Ria Formosa).

Het binnenland is heuvelachtig. Het hoogste punt van de Algarve is de Foia. Deze berg is 902 meter hoog en ligt in de Serra de Monchique. De totale oppervlakte van de Algarve beslaat ruim 6500 vierkante kilometer. Er is een kustlijn van 170 kilometers. Van de kust tot het noordelijkste puntje is maximaal 40 kilometers. Enkele belangrijkste steden zijn, Albufeira, Portimao en Lagos, Loulé, Faro, Olhão, Tavira

Geschiedenis

Na achtereenvolgens onder de macht van Feniciërs, Romeinen, Byzantijnen en Visigoten te zijn geweest, werd het gebied in het begin van de 8ste eeuw bezet door de Moren, die er tot 1249 wisten stand te houden. In dat jaar werd Algarve als laatste Moorse bolwerk door Alfons III voor Portugal veroverd.
Alfons III was koning van Portugal van 1248 tot 1279. Als zoon van Alfons II en Urraca van Castilië, werd hij, na zijn broer Sancho II te hebben afgezet in 1246, regent van het rijk. In 1248, bij de dood van Sancho II, werd Alfons III koning.
In 1249 heroverde hij de Algarve van de Moren en kreeg Portugal zijn definitieve grenzen. Tijdens zijn bewind kwamen de eerste geschriften in de Portugese taal tot stand.

Huidig klimaat

De zon schijnt veel in de Algarve. Meestal is het in de winter aangenaam warm, met heel wat regendagen tussendoor. In de zomer kan het hier behoorlijk heet worden.
Net als in de rest van de wereld verandert het klimaat en krijg je meer extremen.

De tijd dat het aantal regenloze dagen boven de 300 lag lijkt echt wel voorbij. Toch blijft het hier natuurlijk warmer en aangenamer dan in de rest van Europa.

Januari, februari met bloesems aan de amandelbomen. Maart april tot half mei is de mooiste periode. Het landschap is omgetoverd tot een groen tapijt met een enorme variatie aan bloemen.
In juli en augustus kan het er behoorlijk heet worden. De verfrissende wind uit zee is dan meer dan welkom. Het landschap heeft een heel andere charme, dor, kaal en ruw.
Enkel de meest geharde planten tonen nog wat groen.

Fauna en flora

Doordat er in de herfst en in de winter voldoende neerslag valt is er een rijke vegetatie in de Algarve. In februari staan de amandel bomen al in bloei. In de Algarve is veel struikgewas, brem en heide. Daartussen groeien diverse kruiden zoals rozemarijn, tijm en lavendel. Ook zijn er veel wilde bloemen en planten. Er groeien verschillende boomsoorten in de Algarve.
Er zijn cipressen, dennen, steeneiken, kurkeiken, platanen en johannesbroodbomen. In de boomgaarden zijn fruitbomen, vijgen, olijven, citroenen en sinaasappels.

De dierenwereld van de Algarve sluit aan bij die van Spanje, maar heeft ook een aantal Afrikaanse elementen zo zijn er de kameleon, genetkat en mangoeste. Van de zoogdieren komen onder meer het wilde zwijn en wilde kat nog voor. Door ontbossing, erosie en onvoldoende geregelde jacht zijn er weinig grote zoogdieren meer. De natuur- en milieubescherming staan nog in de kinderschoenen.
De visrijke zeeën rond Portugal zijn al eeuwenlang met succes geëxploiteerd (sardine, ansjovis).

De Algarve is een belangrijk tussenstation voor de vogeltrek. Steltlopers, kluten, wulpen en grutto's zijn de belangrijkste trekvogels. Verder zijn er arenden, uilen, buizerds en zeekoeten. In de zoutpannen en lagunen van de Algarve broeden flamingo's eenden en ooievaars.

Het weer online

Onderstaande sites geven online weersverwachtingen, o.a. voor Faro en omstreken (Olhão dus ook)

● www.weeronline.nl
rechtstreekse link naar Faro

● www.windguru.cz
rechtstreekse link naar Olhão